DEMISIA NEGOITA !

Totalul afișărilor de pagină

emag

22.06

joi, 12 iulie 2012

SOS Fantana : Lucrări ilegale ale Primăriei la Fântâna Dunărea

SOS Fantana
Comunicat de presă SOS Fântâna



Lucrări ilegale ale Primăriei la Fântâna Dunărea

Fântâna de la Universitate, simbol al Capitalei, cu o mare valoare memorială, se află în prim-planul unui proiect marcat de abuzuri şi lipsă de transparenţă.

De curând, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Străzilor, a decis să reamenajeze Piaţa 21 Decembrie 1989, unde este situată Fântâna Dunărea, prin demolarea acesteia. *
În ciuda  declaraţiilor oficiale date de domnul primar Sorin Oprescu, prin care anunţase organizarea unui concurs pentru această piaţă**, nu a existat o informare a publicului sau o dezbatere pe soluţie nici în mediul profesional, nici în rândul publicului
Cu toate sesizările făcute la instituțiile abilitate, (Inspecția în Construcții și Primăria Capitalei) ne-a fost imposibil să obţinem vreo informaţie cu privire la modul de atribuire a acestor lucrări.
Firmele/instituţiile care au efectuat lucrări în zonăpână în prezent sunt Tehnologica Radion şi ALPAB.

Iată neregulile constatate de noi până în prezent:
-Nu există un panou de informare***. Singura informaţie despre intenţia de amenajare o avem de pe gardul montat de-a lungul Bulevardului Nicolae Bălcescu*.
- Autorizaţia  prezentată de Tehnologica Radion nu se aplică pentru construcţii si desfiinţări. Pentru aceste lucrări este nevoie de o autorizaţie emisă în baza Legii construcţiilor 50/1991.
- Întrucât Piaţa 21 Decembrie se află intr-o zonă protejată (04-Bratianu) şi în vecinatatea a 2 monumente clasa A (Facultatea de Arhitectură si Universitatea), rezultă că pentru orice intervenţie in zonă este obligatoriu avizul Ministerului Culturii.
- În dimineaţa zilei de luni, 9 iulie, am depus o cerere la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Bucureşti, prin care am solicitat verificarea legalităţii lucrărilor care se desfăşoară începând cu seara de 3 iulie, în Piaţa 21 Decembrie 1989. În dimineaţa zilei de 11 iulie, am primit răspunsul scris din partea instituţiei, pe care îl găsiţi alăturat, care arată că nu există o documentaţie depusă pentru emiterea acestui aviz.
-Ordinul Arhitecţilor din România a reacţionat, de asemenea, la acest demers, precizând că decizia Primăriei nu respectă angajamentele pe care primarul Sorin Oprescu şi le-a asumat şi, în plus, încalcă legea 150, referitoare la investiţiile din banii publici.
-Poliţia Capitalei si PoliţiaLocalăau intervenit de patru ori, fărăniciun rezultat însă: lucrările nu au fost oprite si nici nu au fost justificate printr-o autorizaţie. Impotriva acestor neregului s-audepus petiţiilaPolitia Capitalei şi au fost solicitate rezultatele intervenţiilor agenţilor de poliţie constatatori****.

Descrierea întîmplărilor:
- În dimineaţa zilei de 4 iulie, în jurul orei 7:30, trei echipe de muncitori, coordonate de mai multe persoane îmbrăcate în civil au început lucrul la borduri şi la demolarea gardurilor şi băncilor din piatră. Agenţii de poliţie sosiţi la sesizarea noastră au constatat existenţa unei autorizaţii pentrulucrări de întreţinere a drumurilor. Aceasta autorizaţie însa nu permite nicio altăintervenţie care ar necesita conform legii 50-1991 autorizare. Între apariţia Poliţiei Capitalei şi a celei Locale, muncitorii au continuat nestingheriţi sa desfiinţeze garduri şi bănci.

- În timpul zilei de vineri, 6 iulie, au fost desfiinţate de către muncitorii de la ALPAB gardurile ce împrejmuiau copacii şi 6 din cele 7 bănci din piatră. Jandarmeria și Politia a intervenit de câteva ori solicitândautorizaţia de desfiinţare. Cu toate ca reprezentanţii ALPAB nu au putut prezenta una, lucrările au continuat. Cei de la ALPAB au adus doar un ordin de lucru, în baza căruia au fost lăsațisa plece, chiar dacă autorităților li s-a demonstrat prin textul legii 50/1991 obligativitatea existentei unei autorizații de desființare pentru mobilier urban.

- Ultima bancă din piatră rămasă în vecinătatea Fântânii Dunărea a fost dezmembrată şi ridicată în data de 10.07.2012, în jurul orei 5:30 a.m.. Și de data aceasta Poliţia Locală, sosităîn urma unui apel la 112, a lăsatechipa de la ALPAB sa o ridice, in baza unei hârtii pe care nu am fost lăsaţisa o vedem. Iatăînregistrarea video a incidentului: http://youtu.be/sNfKb9t8rnk

Concluzii:
Prin urmare, deducem că lucrările anunţate de Primărie*de înlocuire a fântânii de la Universitate cu o fântână «săltătoare» nu au autorizaţie de construire. În aceste condiţii, acţiunile desfăşurate în aceste zile de echipele de muncitori din zonă sunt abuzive şi ilegale iar intervenţiile Poliţiei ineficiente.

Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta la sosfantana@gmail.com
www.facebook.com/SOSFantana
Teodor Pricop 0742456967
Raluca Genoiu 0727892389

Mențiuni:
* Menţionăm că pe pânza imprimată agăţată pe gard este expusă o simulare a propunerii de reamenajare a Pieţei 21 Decembrie 1989, în care fântâna nu mai apare în forma actuală, ci este înlocuită de un joc de apă tip gheizer. Din această prezentare deducem că se intenţionează demolarea actualei fântâni.
**Declarație făcutăla premierea concursului de amenajare a spațiului de deasupra parcărilor din Piața Universității

*** Menţionăm că legea prevede că, în cazul unor lucrări de amenajare, construcţie, dezmembrări este obligatoriu să existe un panou informativ care să conţină: numărul autorizaţiei, numele executantului, data începerii şi data încheierii lucrărilor, imagini care să prezinte cum va arăta proiectul şi precizarea tipului de lucrări care sunt executate conform legii în acel loc.
****În baza liberului acces la informaţii publice, garantat prin Legea nr. 544/2001 (Legea libertăţii accesului la informaţii de interes public, consolidată în 2009), am solicitat Poliţiei Locale informaţiile obţinute de la muncitorii care executau aceste operaţiuni, referitoare la zona în care este amplasată Fântâna Dunărea:
1.             Lucrările care urmează să se execute în acestă zonă.
2.             Numărul şi data autorizaţiei de desfiinţare, în baza căreia se intenţionează demolarea fântânii din Piaţa 21 Decembrie 1989.
3.             Numărul şi data autorizaţiei de construire, prin care se permite executarea lucrărilor.
4.             Avizul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional cu privire la această intervenţie şi data eliberării acestuia.
5.             Concluzia studiului istoric efectuat pentru o asemenea intervenţie, într-o zonă protejată şi în proximitatea monumentelor enumerate mai sus.

2012 SOS Fantana
Email Marketing Powered by MailChimp

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

ioan.victor.dragan@gmail.com

IMNUL REGATULUI ROMANIEI

bucuresti 1944

m

Create gif animations.

bucuresti flickriver

View most interesting 'bucuresti' photos on Flickriver