DEMISIA NEGOITA !

Totalul afișărilor de pagină

emag

22.06

marți, 1 iunie 2010

SPITALUL BRÂNCOVENESC, ÎNTRE NOI ŞI ZIDURI - o scrisoare dupa 25 de ani de la demolare

-->
SPITALUL  BRÂNCOVENESC, ÎNTRE NOI ŞI ZIDURI
 
Materialul se adresează celor ce au cunoscut, au lucrat sau au beneficiat de serviciile Spitalului Brâncovenesc până în anul 1984
Motiv: Un model bun de urmat


Oare  de ce trebuie să îmbătrânim pentru a ne aduce aminte de unde am pornit?
Sau poate nu am îmbătrânit, şi ne aducem aminte mereu!
Suntem vulnerabili, dar asta nu ne dă dreptul la uitare...
Şi chiar dacă aş vrea, nu pot uita că paşii mei au călcat pe urmele celor ce au clădit un aşezământ destinat sănătăţii...
Sunt economist, iar meseria mea s-a clădit pe considerentul responsabilităţii pe care istoria acelor medievale construcţii mi-a transmis-o.
Câţi dintre noi ştim că,  atunci când păşim la suprafaţă dinspre staţia de Metrou Unirii 1 – Coşbuc, şi ne oprim la o băutură răcoritoare, la o cafea sau poate la un meniu oferit de una din terase, păşim pe ceea ce odată a fost policlinica Spitalului Brâncovenesc.
Uşor venind spre  Bd. Regina Maria, acolo unde  tramvaiul 32 are capăt de linie, din toţi cei ce, în mod subiectiv,  se înghesuie pentru a prinde un tramvai spre casă, câţi ştiu că pe acele locuri au fost Aşezămintele Brâncoveneşti?

Aşteptăm un mesaj scris de la toţi ce au păşit pe aşezămintele Brâncovenilor, Bucureşti, PiaţaUniriii
Orice fel de aprecieri  sunt bine venite.
Anca Amuza-Conabie  

update 3- foto anii 30 

 

7 comentarii :

 1. Sunt ultimul din neamul meu nascut in Brancovenesc. Regret ca nu mi-l amintesc.

  Bunicii din partea mamei: 1917, 1930

  Mama si tata: 1955

  Eu: 1980

  RăspundețiȘtergere
 2. Nascuta in Brancovenesc, 1975, in 1981 am "petrecut" 2 sapt acolo, mi se parea urias, ferestrele cat si usile saloanelor erau din lemn masiv.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunt nascuta in brancovenesc. In anul 1980. Parintii mei au lucrat acolo. Pacat ca nu mi-l amintesc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am lucrat acolo in ultimii lui 2 ani ...Avea o maretie care impunea respect ,era atat de solid incat a dat mari batai de cap celor ce l-au demolat .Zidurile era formate din caramizi puse pe lat in randuri de sase ,au tras de ele cu cuva excavatorului si nu putea desprinde decat cate un rand .Dar mai presus de toate avea suflet si har pentru asezamant spitalicesc !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. am citit un articol despre spitalul Brancovenesc,care se termina asa:
   În hol era o pisanie care spunea: “Se face acest spital pentru
   săraci şi de moarte năpraznică în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”.
   E adevarat, iti amintesti despre asta sau e o inventie?

   Ștergere
  2. Da! este foarte adevarat.prima care a cazut din cladirile spitalului a fost maternitatea.din cauza trepidatiilor[cred] in aula mare[unde se predau cursuri pt studenti] a cazut tencuiala [semn divin?]si a aparut blestemul Saftei Brancoveanu scris cu litere chirilice.stiu ca a venit un medic batran si a tradus cu voce tare acest blestem.esenta blestemului o stiti si s-a vazut...totul mi-a fost povestit de catre sora mea care a lucrat 7-8 ani la camera de garda[chirurgie] a spitalului Brancovenesc si a fost martora la citirea blestemului.

   Ștergere
 5. si eu imi aduc aminte , vag, de spital. Mergeam la piata Unirii, venind din sectorul 5 (actual 4), cu autobuzul 331 si mereu o intrebam pe mama ce este acea cladire mare?!...de fiecare data imi spunea "policlinica si un mare spital cu nume Brancovenesc". La un moment dat, dupa ani a disparut era totul un santier si mult, mult noroi. Mi-a parut rau, ca ma facuse mai mare si-mi doream sa-l pozez cu aparatul meu SMENA cu film alb-nergu

  RăspundețiȘtergere

ioan.victor.dragan@gmail.com

IMNUL REGATULUI ROMANIEI

bucuresti 1944

m

Create gif animations.

bucuresti flickriver

View most interesting 'bucuresti' photos on Flickriver