Secretele Casei Poporului Casa Poporului are un singur buncăr antiatomic, legat de principalele instituții ale statului prin 20 de kilometri de catacombe. Aceste secrete ale Bucureștiului au fost dezvăluite pentru Libertatea de colonelul în rezervă Nicolae Kovacs (foto jos).
"Ceaușescu voia să demonstreze prin Casa Poporului că e cel mai tare conducător din blocul socialist. Și a reușit", spune colonelul în rezervă Nicolae Kovacs (82 de ani), omul care a condus partea cea mai secretă a lucrărilor de la Casa Poporului.
Kovacs, absolvent al secției de construcții speciale din Academia Militară, a avut comanda celor 12.000 de militari rezerviști care au lucrat la acest edificiu gigantic. Colonelul dezvăluie că în Casa Poporului sunt 5.000 de încăperi și că în subteran există șapte etaje, ultimul fiind ocupat de buncărul antiatomic al lui Ceaușescu, o incintă cu pereți din beton de 1,5 metri grosime, acoperiți cu o placă de eclatare, care nu poate fi penetrată de radiații.
Adăpostul e compus din sala principală, adică punctul de comandă - cartierul general care trebuia să aibă legături telefonice cu toate unitățile militare din România - și mai multe apartamente de locuit, destinate conducerii statului, în caz de război.
"Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc și pe pereți, cu un sistem de hărți ale României, în relief. Pentru ventilație s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereți. Aveam vreo 12 camere mari cu filtre de rezervă, stivuite pe rafturi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului", ne-a declarat Kovacs.
Kovacs a lucrat la toate tunelurile
Ca ofițer superior specializat în construcții speciale, Kovacs a lucrat la tot ce înseamnă pasaje secrete realizate în timpul lui Ceaușescu.
"Este vorba de aproximativ 20 de kilometri de tuneluri realizate în așa fel încât să se poată circula prin ele cu mașini cu motor electric. Tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici pleacă două tuneluri mari: unul spre fostul Comitet Central (actualul Minister de Interne din Piața Revoluției - n.r.) și unul spre actualul Minister al Apărării. Cele dinspre Piața Revoluției sunt întrerupte din loc în loc de uși de șapte tone greutate fiecare, pentru a închide etanș zona în caz de necesitate. Au fost înglobate în acest sistem și catacombele mai vechi, realizate în perioada interbelică, cum e cea din zona Cotroceni, a lui Carol al II-lea. Sunt și multe tuneluri secundare, cum e cel dintre Casa Poporului și stația de metrou Izvor, care probabil că vor fi folosite, la un moment dat, pentru utilități publice", ne-a explicat colonelul Kovacs.
Unele catacombe, ținute secrete până acum - mai precis cele situate în zona Pieței Victoria -, vor fi amenajate pentru parcaje subterane.
Al doilea buncăr al lui Ceaușescu... a fost început de Hitler
Concomitent cu șantierul de la Casa Poporului, Kovacs a lucrat și la clădirile "speciale" din apropiere, actualul Hotel Marriott și Ministerul Apărării. "Pe locul ales pentru minister era deja un buncăr cu un planșeu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemți prin 1942. De acolo, armata germană dislocată în România avea legătură telefonică directă cu Hitler. Am încercat să demolăm acea structură, dar era prea greu și am hotărât să o înglobăm în noul imobil. Așa a devenit construcția lui Hitler al doilea buncăr antiatomic al lui Ceaușescu, care nu este sub Casa Poporului, cum s-a spus mereu, ci, repet, sub Ministerul Apărării", a detaliat Nicolae Kovacs.
La mijlocul anilor '80, colonelul Kovacs (rândul de jos, primul din dreapta) era în relații foarte bune cu generalul Ion Coman (rândul de jos, al patrulea din dreapta), consilierul special al lui Ceaușescu la șantierul Casei Poporului
Casa Poporului este pe locul doi în lume ca mărime
Casa Poporului, astăzi Palatul Parlamentului, este pe locul doi în lume ca mărime, după Pentagon, și are 86 de metri înălțime, de la nivelul solului, și încă 90 de metri sub pământ. Face parte din zona sistematizată de Ceaușescu, în care sunt cuprinse Ministerul Apărării, Hotel Marriott, Casa Radio, Casa Academiei și bulevardul Unirii.
--
|